Wie last heeft van een tennisarm, weet als geen ander hoe vervelend en pijnlijk deze aandoening is. Een tennisarm is namelijk een aandoening die de dagelijkse gang van zaken behoorlijk in de weg kan zitten. Daarom is het zaak om alles over deze aandoening te weten, zodat jij precies weet wat de handigste aanpak is om van de pijn af te komen. Op deze klachtenpagina vind je de belangrijkste informatie om een goed beeld te krijgen van deze aandoening.

Een prikkelende arm

Kort na een intensieve periode waarbij jij veel met je armen hebt bewogen, krijg je last van de armen. Voor sommigen voelt het als een licht tintelend gevoel, voor anderen kan het aanvoelen als een zeer pijnlijke prikkel. Een tennisarm is een zeer vervelende aandoening, waardoor je simpele dingen als het oppakken van een kind of het verplaatsen van een stoel met veel pijn en moeite moet gaan doen. Daarom is het zaak om snel een passende oplossing te vinden voor het bestrijden van de klachten.

De definitie van tennisarm

Voordat je zeker kunt weten of jouw pijnlijke arm een tennisarm is, is het erg belangrijk om precies te weten wat de klachten zijn die passen bij deze specifieke aandoening. In tegenstelling tot veel soortgelijke pijnlijke aandoeningen, is de tennisarm, of tenniselleboog, een aandoening aan de pezen, en niet aan de gewrichten, botten of spieren. Deze aandoening is bovendien geen ontsteking, zoals bij veel van dit soort aandoeningen wel het geval is. Op deze site lees je precies hoe deze tenniselleboog ontstaat en welke klachten hierbij komen kijken.

Onvolledige naamgeving

Anders dan aandoeningen als de studentenelleboog, is de tennisarm wel een logische benaming voor de pijnlijke arm. Bij de tennissers is deze aandoening namelijk daadwerkelijk een berucht geval, waar zij zeer voor oppassen. Echter is het niet het geval dat deze pijnlijke arm enkel en alleen bij tennissers voorkom, integendeel. Activiteiten waarbij de arm op een soortgelijke manier voor een langere periode gespannen blijft, zijn riskant als het op deze aandoening aankomt. Denk hierbij aan het spelen van viool, maar ook aan het fanatiek klussen met bijvoorbeeld een schroevendraaier of een moersleutel.

Eerste notering

Deze aandoening is relatief recent opgenomen in de algemene gezondheidswetenschappen. De eerste wetenschappelijke notering van deze abnormaliteit is in 1873 gegeven door de Duitse wetenschapper Runge, namelijk Schreibekrampfes, schrijfkramp. Daarna werd de aandoening ook wel wasvrouwelleboog genoemd, omdat deze groep ook bovengemiddeld op een soortgelijke manier last kregen van hun armen. In de twintigste eeuw is tennisarm de meest gebruikte aanduiding geworden.

Epicondylitis lateralis humeri

Uiteraard is tennisarm niet de wetenschappelijke term voor deze aandoening. De officiële benaming komt, zoals zeer vaak het geval is, uit het Latijn, namelijk epicondylitis lateralis humeri. De laterale epicondylus is een knobbel die zich vlak voor de verbinding van de humerus, beter bekend als het opperarmbeen, bevindt. De klachten die jij hebt kunnen duiden op een tennisarm, indien de pijn zich op deze specifieke locatie concentreert.

Irritaties bij de elleboog

De pijn, die dus geen ontsteking is, is onder te verdelen in vijf geheel verschillende typen pijn. Al deze typen pijnen richten zich op de locatie van de pijnprikkel. Zo kan de irritatie optreden bij de aanhechting van de epicondylus met spieren in de nabijheid of de spierbuik. Echter kan de knobbel ook geïrriteerd raken bij de aanhechting met bijvoorbeeld de pees en het botvlies. In al deze gevallen is het essentieel dat de epicondylus bij de irritatie betrokken is, anders heb je te maken met een geheel andere aandoening.

Een prikkelend gevoel

Denk jij dat je last hebt van een tennisarm? Dan is het raadzaam om je te verdiepen in de klachten die doorgaans voorkomen bij deze aandoening. Verreweg de meest bekende klacht die mensen hebben is dat vervelende, prikkelende gevoel aan de buitenkant van de elleboog. Dit prikkelende gevoel is volkomen anders dan bij bijvoorbeeld een botsing met, wat men noemt, het telefoonbotje. Bij een aanraking van het telefoonbotje is het prikkelgevoel niet pijnlijk, maar bij een tennisarm is dat doorgaans wel het gevoel. Het gevoel is eerder stekend dan tintelend en kan bij de minste of geringste spanning al zo’n pijnprikkel naar de hersenen zenden. Deze klacht is weliswaar een zeer belangrijke klacht, maar verreweg niet de enige klacht.

Pijn elders in het lichaam

Bij deze aandoening is de pijnprikkel niet de enige klacht. De pijn heeft weliswaar de oorsprong vlak boven de elleboog, maar de pijn kan uitstralen naar andere onderdelen van het lichaam, allemaal in het verlengde van de elleboog. Denk hierbij aan de gehele arm, zowel het opperarmbeen als het spaakbeen en de ellepijp. Zelfs tot in de hand als in het gewricht van de pols is een zeer duidelijke pijn merkbaar, waarbij de oorzaak bij de epicondylitis lateralis humeri ligt. Zeer zelden hebben mensen met deze aandoening ook last van een gezwollen onderarm, die daarbij ook geïrriteerd en pijnlijk aan kan voelen.

Andere klachten

Een andere belangrijk kenmerk van de tenniselleboog is dat het strekken van de arm of bij het drukken met de armen tegen iets aan praktisch onmogelijk is door de stekende pijn. Daarnaast kun je slechts met veel moeite een vuist maken, met eveneens een vrij vervelende pijnprikkel. Deze pijn heeft weer als gevolg dat je instinct je zegt dat je zulke pijnlijke bewegingen beter achterwege kunt laten. Dit betekent dat je ook aan kracht verliest. Daardoor is deze aandoening niet alleen pijnlijk, maar ook een vervelende belemmering van jouw dagelijkse werkzaamheden.

De voornaamste oorzaken

De tenniselleboog krijg je niet zomaar. Daarmee is de aandoening anders dan bijvoorbeeld de slijmbeursontsteking, waarbij ouderdom een oorzaak kan zijn van de aandoening. Bij een tennisarm is overbelasting verreweg de meest voorkomende oorzaak. Niet alleen bij sporten als tennissen of squash kun je de elleboog overbelasten, maar ook bij veel andere activiteiten kan deze overbelasting een belangrijke reden zijn voor de tennisarm. Een belangrijke eis is dat de betreffende activiteit een vrij repetitief patroon moet hebben. Een basketballer maakt daarom minder kans op deze aandoening dan een tennisser, want bij het basketballen hoeft de speler minder op één bepaalde manier te bewegen.

Acute pijn

Vaak ontwikkelt de pijn zich over een langere periode. De klachten komen in de meeste gevallen langzaamaan opzetten. Toch kan de pijn bij sommigen van het ene op het andere moment optreden. Zo kan het laatste potje tennis, om maar een voorbeeld te noemen, net de druppel zijn die de emmer over doet lopen. Daarnaast kan een tennisarm ook ontstaan door een zogeheten degeneratie van het peesweefsel, waarbij de kwaliteit van de pezen naar verloop van tijd aan kwaliteit zijn afgenomen. Soms is daar geeneens een repetitief bewegingspatroon voor nodig.

Een behandelbare kwaal

Wat bij deze aandoening erg belangrijk is, is dat je niet per direct stopt met het bewegen. Wegens de pijn is het uiteraard erg logisch dat je voorlopig niet als vanouds kunt bewegen, maar volkomen rust doet het herstellen van de elleboog geen goed. Rustiger aandoen is wel aan te raden, zolang je de armen maar enigszins blijft bewegen. Het oefenen van spierbewegingen kan zelfs bijdragen aan een spoedig herstel.

Andere methoden voor herstel

Naast spieroefeningen en het minder bewegen zijn er nog andere manieren om het herstel te bevorderen. Zo kun je gebruik maken van de diensten van een fysiotherapeut. Acupunctuur is daarentegen een weinig zinvolle methode, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de effecten van zulke behandelingen minimaal is. Als je voor een natuurlijk herstel gaat, kun je wel gewoon normale medicijnen als paracetamol, ibuprofen en diclofenac gebruiken.

Voorkomen is beter dan genezen

Om alle pijn voor te zijn, is het verstandig om te letten op de bewegingen die je op een dag maakt. Als daar duidelijke repetitieve patronen in te herkennen zijn, is het raadzaam om hier rekening mee te houden. Met name bij de bekende veroorzakers, zoals de wekelijkse potjes tennis, is het niet onverstandig om eveneens een andere manier van bewegen op te nemen in jouw vrije tijd. Met name als je de leeftijd van 35 bent gepasseerd is dit een verstandig besluit, want dan worden de spieren en pezen een stuk stroever.

Raadpleeg de huisarts

Als de pijn na verloop van tijd niet afneemt, is het zeer aan te raden om de hulp van de huisarts in te schakelen. De arts is bekend met dit veel voorkomende verschijnsel en weet precies welke methode het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Blijf bovendien niet te lang rondlopen met de pijn. Hoewel de medicatie veel van de pijn wegneemt, is dit niet de oplossing. De tenniselleboog kan bovendien veranderen van een eenmalige aandoening naar een chronische aandoening.

Meer informatie

Bij een tennisarm is het dus zaak snel op te treden en bovenal niet onnodig lang met de pijn rond te lopen. Heb jij na het lezen van deze tekst nog vragen over deze aandoening? Dan kun je te allen tijde gebruik maken van de verdere adviezen op deze website. Daarnaast kun je gebruik maken van de service van de medewerkers van de site. Zij helpen je graag verder met jouw vragen.