bursitisHeb jij een enorme last van de elleboog, gekenmerkt door een behoorlijke zwelling aan het gewricht? Dan heb jij mogelijk last van een zogeheten slijmbeursontsteking. Een zeer pijnlijke aandoening waar je weken tot zelfs maanden last van kunt houden. Op deze site lees je alles over de klachten die bij deze vervelende ontsteking komen kijken. Daarnaast lees je hier hoe je hier zo snel mogelijk weer vanaf kunt komen.

De functie van de ellebogen

Om de precieze oorzaken van de slijmbeursontsteking goed te begrijpen, is het verstandig om meer kennis op te doen over de structuur van de ellebogen zelf. De elleboog is een zogeheten scharniergewricht. Dit houdt in dat de onderarm alleen niet rechtstreeks naar achteren kan, maar wel de andere richtingen op gedraaid kan worden. De elleboog is een verbinding tussen twee ledematen, iets wat natuurlijk erg gebruikelijk is bij een gewricht. De elleboog verbindt het bovenarmbot, ook wel humerus genoemd, met de twee botten die samen de onderarm vormen. Die botten zijn de ellepijp, of ulna, en het spaakbeen, ook wel bekend als radius.

Alles over de slijmbeurs

Uiteraard bestaat een elleboog niet alleen uit een verbinding tussen meerdere botten, want naast de botverbinding kent deze gewrichtsconstructie ook een verbinding met pezen en spieren. Daarnaast kent het gewricht een zogeheten slijmbeurs, een berucht onderdeel van ieder gewricht. Vaak wordt de slijmbeurs in verband gebracht met veel pijnlijke ellende, maar zonder slijmbeurs was bewegen een stuk minder aangenaam geweest. De slijmbeurs zorgt namelijk dat het gewricht niet pijnlijk schuurt met het bot of met de huid. Als dit kussentje met vocht niet ontstoken is, heb je er dus heel veel genot van.

Ontstoken slijmbeurs

Bij een slijmbeursontsteking is het zogenaamde kussentje van het gewricht ontstoken. Doorgaans is dit een zeer pijnlijke aandoening. Deze aandoening wordt ook wel studentenelleboog genoemd. Een onterechte naam, want met name de oudere mensen, vaak mannen, hebben last van deze vervelende ontsteking. In het Latijn heet deze aandoening bursitis olecrani, vaak afgekort tot bursitis. De ontsteking kenmerkt zich door een behoorlijk grote zwelling aan de achterkant van de elleboog, soms wel zo groot als een kievitsei of zelfs groter. Deze zwelling voelt doorgaans week aan en is zeer pijnlijk bij iedere aanraking, of het nu een harde stoot is of een zachte streling. Het is van belang om een onderscheid te maken tussen een slijmbeursontsteking en een peesontsteking, want hoewel de klachten en de locatie praktisch hetzelfde zijn, zijn het toch twee verschillende ontstekingen.

Oorzaken van de bursitis olecrani

Voor een ontsteking van de slijmbeurs zijn diverse mogelijke oorzaken te bedenken. In veel gevallen is het een teken van een ouder wordend lichaam, waar op den duur door slijtage soortgelijke aandoeningen vaker voorkomen. Naast slijtage over een langere tijdspanne is overbelasting een zeer regelmatig voorkomende oorzaak van bursitis olecrani. Deze oorzaak is doorgaans op een kortere termijn merkbaar. Bij zwaar fysiek werk kun je bijvoorbeeld al goed merken dat de armen vermoeid aanvoelen, en daarmee dus ook de ellebogen. Als hierbij het kussentje van de slijmbeurs geïrriteerd raakt, behoort een ontsteking op die plek tot de mogelijkheden. Ook kan een verkeerde lichaamshouding bijdragen aan de irritatie en ontsteking van de slijmbeurs, zodra er te veel druk uit wordt geoefend op de ellebogen.

Chronische pijnen

De klachten omtrent een slijmbeursontsteking gaan in veel van de gevallen na een periode van enkele weken tot soms enkele maanden weer weg. Echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Bij sommige mensen kunnen de klachten van blijvende aard zijn, of, zoals ook voorkomt, naar verloop van tijd weer terugkeren. Deze chronische klachten worden doorgaans in de categorie van reumatoïde artritis geplaatst, wegens de grote overeenkomsten met de klachten die bij reuma komen kijken. Voor hen is het verstandiger om zwaar fysiek werk te mijden, indien mogelijk, want zij lopen een groter risico op het krijgen van deze vervelende aandoening. Bij deze aandoening is de kans groot dat de huisarts voor de reumatische patiënten een ander plan van aanpak heeft dan voor mensen zonder deze chronische aandoening.

Raadpleeg een arts

Hoewel in verreweg de meeste gevallen van slijmbeursontsteking wel na enkele weken weer over zijn, kunnen sommige mensen hier voor een langere tijd last van houden. Als de pijn ondraaglijk is, is het zeker aan te raden om de huisarts om professioneel advies te vragen op het gebied van pijnbestrijding. De kans is zeer aanzienlijk dat de arts je adviseert om pijnstillers en ontstekingsremmers te slikken, waardoor de aandoening een stuk minder ondraaglijk wordt. Daarnaast is er de optie om gebruik te maken van geneesmiddelen die op natuurlijke basis worden gefabriceerd, mocht je deze keuze prefereren. Als de klachten na enkele maanden niet minder worden, is het raadzaam om opnieuw contact op te nemen met de huisartsenpost.

Bij aanblijvende klachten

Als de klachten ook na gebruik van de diverse vormen van medicatie niet genoeg afnemen, zijn er andere methoden om de pijn te bestrijden. Zo kun je ook de optie hebben voor een chirurgische ingreep. Deze ingreep is enkel en alleen mogelijk als de ontsteking gegarandeerd niet vanzelf overgaat en de bewegingsvrijheid van het gewricht ernstig wordt beperkt. Bij een zogeheten kijkoperatie kan een deel van de boosdoener, de slijmbeurs, worden verwijderd, met de hoop dat hierdoor de klachten afnemen en de genezing kan slagen. Daarnaast is er de zogenaamde open operatie. Deze ingreep is weliswaar veel grondiger – het onderliggende gewrichtsbot wordt gladgemaakt tijdens de operatie – maar het grote voordeel is wel dat de kans van slagen toeneemt. Wel duurt de herstelperiode gegarandeerd langer bij de open operatie dan bij de kijkoperatie.

Voor alle informatie

Een slijmbeursontsteking is niet alleen erg pijnlijk, maar het belemmert je ook aanzienlijk in jouw persoonlijke vrijheid. Wil jij meer weten over welke klachten worden geassocieerd met deze aandoening? En wil jij meer weten over hoe je zo snel als mogelijk van deze en vergelijkbare aandoeningen afkomt? Dan is het raadzaam om op deze zeer betrouwbare en professionele site meer te lezen over de slijmbeurs.