Heb jij een stekende pijn aan de bovenkant van jouw onderarm? Dan is het goed mogelijk dat je last hebt van het zogeheten radiaal tunnel syndroom. Om deze aandoening de juiste zorg te geven is het belangrijk om je goed in te lezen over de symptomen van deze pijn en welke methoden er zijn om de pijn de wereld uit te helpen.

Een pijnlijke aandoening

Bij een radiaal tunnel syndroom heb je veel pijn in het bovenste gedeelte van de onderarm. Zowel bij het strekken van de arm en elleboog als bij bijvoorbeeld het maken van een vuist voel je een stekende pijnprikkel in de arm. Hierdoor verlies je ook aan lichaamskracht, want iets optillen behoort nu eenmaal ook tot de inspanningen van de armen.

Verschillen en overeenkomsten met de tennisarm

Wat betreft de symptomen lijkt deze aandoening erg op de tennisarm. Hoewel de locatie van de hoofdzakelijke pijn iets verschilt, is de pijn zeer vergelijkbaar met de aandoening. Ook hier voel je een pijn die de normale activiteiten op een dag een stuk lastiger maken. Bovendien zijn beide aandoeningen geen ontstekingen. Het grote verschil tussen de beide aandoeningen is de precieze reden waarom de arm pijn doet. Bij een tennisarm is de veroorzaker van de pijn een irritatie van een knobbel op de elleboog. Bij een radiaal tunnel syndroom zit de pijn in de beknelling van een belangrijke zenuw in de onderarm. De beknelling vindt plaats tussen diverse spieren in de onderarm. Deze spieren noemt men de radiale tunnel, waar deze beknelde zenuw doorheen loopt.

Veel voorkomende oorzaken

Hoewel bij een tennisarm overbelasting vaak de oorzaak is van de irritaties, is dat bij deze aandoening duidelijk anders. Hier richt de overbelasting zich vooral op de radiale tunnel. Een bekend voorbeeld van een type mens dat bovengemiddeld vaak te maken heeft met deze aandoening is de kapper. Door een zeer duidelijk patroon van bewegen krijgen zij een pijnlijke schouder. De aandoening kan daarnaast ook worden veroorzaakt door een lokale zwelling, waardoor de radiale tunnel vernauwd wordt. Dit heeft weer als gevolg dat de zenuw bekneld raakt. Je kunt zo’n zwelling krijgen door de elleboog ergens hard tegenaan te stoten.

Behandelmethoden

Om zo snel mogelijk de arm weer op een normale, pijnloze manier te gebruiken, is het van het grootste belang om minder inspannende activiteiten te ondernemen. Aangezien het geen ontsteking is, zal antibiotica niets uitmaken. Daarentegen kun je wel pijnstillers gebruiken om tijdelijk de pijn dragelijker te maken. Blijf je last houden, dan is het raadzaam om de hulp van een huisarts of een fysiotherapeut in te schakelen, die jou begeleiden bij het herstel. Mocht de pijn te lang duren of ondraaglijk zijn, dan is een chirurgische ingreep ook een mogelijkheid.

Meer informatie

Heb jij nog een vraag over deze aandoening die niet is beantwoord op deze pagina? Op deze site vind je alle details over het radiaal tunnel syndroom, maar ook over andere aandoeningen. Ook kun je te allen tijde contact opnemen met de serviceafdeling.