Een golfarm, ook wel golfelleboog genoemd, is een zeer vervelende en pijnlijke kwaal. De elleboog is een zeer ongunstige plek om een blessure te hebben, want wat je ook doet, een pijnlijke elleboog merk je de hele dag. Heb jij last van deze pijn? Dan ben je op deze site bij het juiste adres. Hier lees je alles over de klachten en de passende methoden om de pijn effectief te bestrijden.

Een pijnlijke blessure

Een golfarm, in de medische wereld ook wel epicondylitis medialis genoemd, kenmerkt zich door een stekende pijn op de locatie waar de onderarmspieren samenkomen met de elleboog. Deze aandoening is zeer ongunstig, want bij praktisch iedere kleine beweging voel je een pijnlijke prikkel. Daarom is het raadzaam om snel op te treden bij deze blessure, zodat je snel weer verder kunt met de dagelijkse gang van zaken.

Veel voorkomend

De pijnlijke regio bevindt zich hoofdzakelijk aan de binnenkant van de onderarm. Dit is een plek waar bepaalde groepen mensen doorgaans vaker last van krijgen. De golfarm, of golfersarm, verleent de meest bekende naam aan de golfers. Deze groep sporters blesseert zich bovengemiddeld vaak op deze plek, door de zeer regelmatige bewegingen met de golfclubs. Golfers zijn uiteraard niet de enigen die last krijgen van deze blessure. In principe kan iedereen last krijgen, maar ook honkballers en tennissers zijn hier extra gevoelig voor. Naast sporters kan het zeer regelmatig tillen en sjouwen van koffers bijdragen aan de klachten. Ook daarbij komt extra druk op de bovenkant van de onderarm.

Bijbehorende klachten

De golferselleboog heeft veel overeenkomstige klachten met soortgelijke blessures. Bij het dichtknijpen van de hand voel je bijvoorbeeld al een stekende pijn. De binnenste knobbel van de elleboog is geïrriteerd, waardoor iedere inspanning met de onderarm direct tot gevolg heeft dat jij een flinke pijnscheut voelt. Het drukken op deze plek doet ook flink veel pijn. Van een behoorlijke zwelling is geen sprake. Deze blessure is dan ook geen ontsteking zoals een slijmbeursontsteking, waarbij je juist wel te maken hebt met een grote zwelling op de achterkant van de elleboog. De pijn die je ervaart bij een golfelleboog verschilt per persoon. Voor de ene persoon is de blessure geen grote belemmering voor de dagelijkse gang van zaken, terwijl de blessure voor de andere persoon juist een ondraaglijke pijn met zich meebrengt.

Oorzaken van de golfelleboog

Dat golfers, tennissers en honkballers hier relatief snel last van krijgen, is niet zo vreemd. Met de bewegingen die zij veel doen, is er een grote kans dat je de aanhechting van de onderarm op de elleboog overbelast. Dit heeft als gevolg dat er scheurtjes in de pezen kunnen komen, waardoor de elleboog geïrriteerd aan kan voelen. Te weinig aandacht besteden aan een goede warming-up van de spieren is in het geval van de sporters één van de belangrijkste oorzaken van deze blessure. Echter hebben niet alleen deze sporters vaak last van de aandoening, want iedereen die zeer regelmatig op één vaste manier zware objecten onderhands optilt, kan met soortgelijke klachten te maken krijgen.

De behandelmethoden

In tegenstelling tot veel aandoeningen is er voor een aandoening als de golfelleboog geen direct geneesmiddel beschikbaar. De genezing kan op geen enkele wetenschappelijk verantwoorde manier versneld worden. Je bent weliswaar genoodzaakt om de geïrriteerde elleboog op een natuurlijke wijze te laten herstellen, maar dat betekent uiteraard niet dat je al die tijd volop pijn blijft houden. Ten eerste zal de pijn op den duur afnemen, langzaam maar zeker. Ten tweede kun je gebruik maken van medicijnen. Deze medicijnen zorgen niet voor een spoedig herstel, want hier blijft het beperkt tot pijnstillers als paracetamol, diclofenac en ibuprofen. Ondanks dat deze blessure geen ontsteking is, kun je toch gebruik maken van ontstekingsremmers, hoewel dat wel erg uitzonderlijk is. Doorgaans is de pijn niet zo ernstig dat een directe injectie nodig is om de pijn dragelijk te maken. Het herstel kan in sommige gevallen wel maanden op zich laten wachten, maar soms ben je binnen enkele weken ook van de meest stekende pijn af. De pijnstillers maken de blessure een stuk dragelijker. Een zak ijs kan de pijn eventueel verlichten.

Niet bewezen

Het dragen van een steunband of zelfs gips heeft nagenoeg geen effect op het herstel. Daarom wordt deze methode doorgaans door de huisarts afgeraden. Ook alternatieve methoden, waarvan laserbehandelingen en acupunctuur bekende voorbeelden zijn, zijn niet bewezen effectief. Hoewel er bij acupunctuur geen wetenschappelijke bewijzen zijn, is het wel mogelijk dat deze manier een pijn verlichtende eigenschap heeft. Wel is het verstandig om de armen te blijven bewegen, weliswaar minder dan gebruikelijk, maar volledige rust draagt niet bij aan een spoedig herstel.

Beter om te voorkomen

Om blessures als deze golfarm te voorkomen in de toekomst, is het zeer aan te raden om nog extra aandacht te besteden aan jouw bewegingspatroon. Zo is het, voordat je begint aan een sportieve activiteit, erg aan te raden om de spieren in de armen goed op te warmen met een passende warming-up. Op die manier houd jij jouw armspieren flexibel, waardoor scheurtjes in de pezen een stuk minder waarschijnlijk zijn. Bij het bewegen is het daarnaast handig om minder vaak de repetitieve bewegingen te maken.

Professioneel advies

Mocht de pijn na enkele maanden nog niet over zijn, dan is het zeer raadzaam om de huisarts te raadplegen. Hij of zij weet precies wat er in jouw persoonlijke situatie past. Als je vrij kort last hebt van de arm, maar al wel hevige pijnen ondervindt, schroom je dan niet om direct naar de huisarts te gaan. Daar krijg je zeer waarschijnlijk het advies om rust te nemen en pijnstillers in te nemen.

Extra informatie

Dit is de belangrijkste informatie op het gebied van de golfelleboog en hoe die blessure het beste te behandelen is. Mocht je alsnog een onbeantwoorde vraag hebben, dan is dat geen probleem. In dat geval kun je op deze site te allen tijde met alle vragen terecht omtrent de golfelleboog. Ook lees je hier alles over soortgelijke blessures en aandoeningen.