Heb jij last van de armen? Dan is het goed mogelijk dat je te maken hebt met zogeheten distaal biceps letsel. Deze pijnlijke aandoening kan een flinke belemmering zijn voor jouw dagelijkse gang van zaken. Op deze site lees je de meest belangrijke informatie over deze vervelende kwaal. Je leest hier wat de aandoening precies inhoudt, wat de bijbehorende klachten zijn en wat je hieraan kunt doen.

Een lastige aandoening

Distaal biceps letsel is onder te verdelen in drie verschillende verschijningsvormen. Al deze vormen komen voor in de onderste helft van de biceps in de bovenarm, vlak bij de aanhechting met de elleboog. Bicepstendinose is de vermindering van de kwaliteit van de pees en is dus geen ontsteking. Bicepstendinitis, daarentegen, is wel een ontsteking van de pees. De meest ernstige variant is de bicepsruptuur, waarbij de pees los komt te staan van het bot door een scheur bij de aanhechting.

Veel voorkomende klachten

Bij deze vervelende aandoening zijn de klachten niet te negeren. De meest voorkomende klacht bij bicepstendinose en bicepstendinitis is een flinke pijn bij het buigen van de elleboog. Ook bij het afzetten met de handen kan een stekende pijn optreden. Bij een bicepsruptuur heb je snel door dat er iets mis is, want dan is een stekende pijn het gevolg van geknapte pees. Na het horen van een doorgaans waarneembaar geluid merk je dat de elleboog bijna niet meer te bewegen is.

Wat te doen

Om de klachten bij distaal biceps letsel af te laten nemen, is het essentieel om voldoende rust te nemen en niet te veel kracht uit te oefenen op de biceps. Bij ernstige pijn is het prima om pijnstillers te slikken, of ontstekingsremmers bij de bicepstendinitis. Bij een ruptuur is een chirurgische ingreep onvermijdelijk voor een goed herstel.