Heb jij last van pijnlijke prikkels en een tintelend en doof gevoel in jouw elleboog of hand, dan is het goed mogelijk dat je last hebt van het cubitale tunnel syndroom. De dagelijkse gang van zaken kan door dit syndroom behoorlijk worden belemmerd. Daarom is het zaak om zo snel als mogelijk een geschikte methode te vinden om de aandoening aan te pakken. Op deze site vind je daar alle nodige informatie voor.

De cubitale tunnel

Om het syndroom goed te begrijpen, is het essentieel om precies te weten wat het syndroom exact inhoudt. De cubitale tunnel is daadwerkelijk een soort lichamelijk tunneltje waardoor een belangrijke zenuw loopt, in het Latijn bekend als nervus ulnaris. De tunnel wordt gevormd door een onderdeel van het gewricht van de elleboog en het bot van de elleboog. Door een verkeerde draaiing van de arm of alleen de onderarm, kan de zenuw in deze cubitale tunnel bekneld raken, met alle vervelende gevolgen van dien.

De klachten bij het syndroom

Zodra de nervus ulnaris bekneld wordt in de cubitale tunnel, dan merk je na een korte periode al snel welke klachten hiermee gepaard gaan. Bij deze aandoening voel je met enige regelmaat een tintelend gevoel aan de binnenkant van de elleboog en de onderarm, alsook aan de buitenste zijkant van de hand, bij de pink. Deze tintelingen zijn goed te vergelijken met de tintelingen die je voelt als je je elleboog tegen iets aanstoot, tegen het zogenaamde telefoonbotje. Alleen duurt dit tintelende gevoel een stuk langer. Bij het buigen van de onderarm richting de bovenarm worden de klachten wat heviger van aard.

Het ontstaan van de aandoening

Net als bij veel andere aandoeningen aan de elleboog, is de kans dat je dit syndroom krijgt groter als de elleboog overbelast raakt. Alleen kan hier de overbelasting ook voor een langere termijn verspreid zijn. Ook mensen met relatief lichte beroepen als medewerker achter een computer of muzikant in een orkest, zoals een violist, lopen risico met deze aandoening te maken te krijgen. Net als klusjesman of constructiemedewerker oefen je meer druk uit op de gebogen elleboog. Naast een overbelasting van de elleboog kan ook een val of een soortgelijk ongeluk leiden tot het cubitale tunnel syndroom.

Een geschikte aanpak

In de meeste gevallen van het cubitale tunnel syndroom is het nemen van voldoende rust genoeg om het tintelende gevoel en de irritatie te laten afzwakken. Mocht het pijnlijk worden, dan is het nemen van een pijnstiller aan te raden, maar nog beter is het inschakelen van een fysiotherapeut. Die persoon helpt je verder met het verbeteren van de elleboog.

Meer informatie

Heb jij nog vragen op het gebied van dit specifieke syndroom of over soortgelijke aandoeningen? Op deze site vind je alle essentiƫle informatie over deze blessures. Tevens lees je hier alles over de beste behandelmethoden om zo snel als mogelijk van de pijn af te geraken.