Heb jij last van een gewricht in jouw lichaam? Dan is de kans aanwezig dat je te maken hebt met een pijnlijke gewrichtsmuis. Deze aandoening kan het vrijelijk bewegen van het gewricht behoorlijk belemmeren. Op deze site lees je alles over deze vervelende blessure, wat de bijbehorende klachten zijn en wat je kunt doen om de pijn te verlichten.

De locatie van de gewrichtsmuis

De gewrichtsmuis op zich is geen aandoening, maar een onderdeel van het gewricht. Praktisch ieder gewricht in het lichaam heeft deze lichamelijke eigenschap, dus zowel bij de knie als bij de elleboog of pols kun je last krijgen van de complicaties van de gewrichtsmuis. Dit onderdeel van het gewricht wordt in het Latijn corpus liberum genoemd. Dit onderdeel is in feite een losliggend deel kraakbeen of bot dat zich in het gewricht bevindt. Dit stukje gebeente beweegt zich doorgaans los in het gewricht, alwaar het zich vrij kan bewegen.

Pijnlijke aandoening

Omdat de corpus liberum zich zo vrij in het gewricht kan bewegen, heeft dit tot gevolg dat het gewrichtsonderdeel soms ook klem kan komen te zitten in het gewricht zelf. Naast het feit dat deze situatie zeer pijnlijk kan aanvoelen, kan deze vervelende blessure ook zorgen voor een beschadiging van het kraakbeen in het gewricht. Ook hier krijgen veel mensen last van. Als het onderdeel in het gewricht blijft steken, waarbij het op geen enkele normale manier los te krijgen is. Bij een klemmende corpus liberum is het letterlijk onmogelijk om het gewricht te strekken. Het heen en weer schudden van het been of de arm in kwestie lost weliswaar deze zogeheten slotkrachten op, maar dit proces zorgt wel voor veel ongemak en ergernis. Bovendien gaat de gewrichtsmuis in de meeste gevallen slechts even uit de klemmende positie, want na verloop van tijd beweegt het onderdeel zich toch weer richting het gewricht.

Mogelijke ontsteking

Deze blessure lijkt wellicht onschuldig, maar een klemmende corpus liberum kan voor veel vervelende nadelen zorgen. Eén van de meest vervelende en pijnlijke gevolgen van deze aandoening is de ontsteking van het gewrichtskapsel. Deze ontsteking kan ontstaan na een aantal weken vanaf het moment dat de corpus liberum klem komt te zitten. Deze aandoening doet nog veel meer pijn, want bij iedere kleine beweging van het gewricht voel je direct een pijnscheut, terwijl dat bij een klemzittende gewrichtsmuis niet de hele tijd het geval is. Bij een ontsteking is het gewricht gezwollen en rood en voelt het gewricht warm aan.

Oorzaken van de blessure

Per geval verschilt het wat precies de oorzaak is van de klemming van de gewrichtsmuis. Eén van de veel voorkomende oorzaken van de klemming is artrose. Deze aandoening wordt vaak ook gewrichtsslijtage genoemd, en dat is precies wat het is. Voornamelijk oudere mensen hebben last van deze zeer pijnlijke aandoening, waarbij gewrichten minder schokabsorberend en flexibel zijn. Als gevolg van de artrose kan de gewrichtsmuis ook opspelen. Ook jongeren kunnen last krijgen van een gewrichtsmuis. Dan is er vaak sprake van een stoornis bij de doorbloeding bij het gewricht, die weer wordt veroorzaakt door overbelasting door bijvoorbeeld zeer intensief te sporten.

Hoe te behandelen

Voordat kan worden vastgesteld dat de pijn die je voelt ook daadwerkelijk een klemmende gewrichtsmuis is, wordt er doorgaans een röntgenfoto gemaakt. Indien daadwerkelijk blijkt dat deze blessure de oorzaak is van de pijn, dan wordt er regelmatig gekozen voor een kijkoperatie. Bij die kleine chirurgische ingreep wordt de gewrichtsmuis verwijderd uit de klemming. Dit is een zeer belangrijke ingreep, want op deze manier weet je zeker dat het gewrichtskraakbeen niet verder door de corpus liberum wordt beschadigd. De kijkoperatie verloopt doorgaans goed, maar in sommige gevallen kan de chirurg niet bij de gewrichtsmuis komen, omdat die op een zeer onbereikbare plek klem zit. Echter is dit maar zelden het geval. Tegen de pijn kun je de gebruikelijke pijnstillers slikken. In het geval van een ontsteking is het raadzaam om ontstekingsremmende medicatie te gebruiken.

Meer details

Wil je meer weten over deze aandoening of soortgelijke aandoeningen aan beenderen en gewrichten? Op deze site vind je alle belangrijke informatie om je goed in te lichten over de pijnlijke blessures en aandoeningen en hoe je deze het beste bestrijdt.