Wat vergoedt het basispakket in 2018?

Iedere Nederlander vanaf 18 jaar dient minimaal een basisverzekering af te sluiten voor de zorg. Iedere zorgverzekeraar in Nederland heeft dezelfde basisverzekering. Het is daarom verstandig om alle zorgverzekeringen te vergelijken voor 2018.

Fysiotherapie

Het basispakket vergoedt fysiotherapie alleen als je te maken hebt met een chronische aandoening. Daarbij moet ook nog eens verteld worden dat de zorgverzekeraar pas vanaf de 21e behandeling de kosten van de fysiotherapeut zal vergoeden. Mocht je pijn in de elleboog hebben, dan is het mogelijk verstandig om voor 2018 een aanvullende verzekering af te sluiten voor fysiotherapie. Daarbij betaal je iedere maand een paar euro, waarbij je recht krijgt om meerdere behandelingen per jaar. Mensen met artrose aan de knie en/of heup hebben echter wel recht op (12) behandelingen vanaf het basispakket.

Wat valt onder het basispakket?

In het onderstaande overzicht is een getracht een omschrijving te formuleren van de belangrijkste vergoedingen vanuit het basispakket.

  • Huisartsenzorg (bijv. bezoek aan de huisartsenpost of de plaatselijke huisarts)
  • Verloskundige zorg en kraamzorg (bijv. bezoek van een verpleegkundige na zwangerschap)
  • Ziekenhuiszorg (bijv. spoedeisende hulp, ambulance, ziekenhuisverblijf of behandeling van een medisch specialist)
  • Bepaalde medicijnen
  • Psychische hulp
  • (beperkte) Fysiotherapie vanaf 21 behandelingen
  • Tandartskosten voor kinderen
  • Tandarts voor kinderen tot 18 jaar
  • Zorg voor kinderen tot 18 jaar

Veranderingen 2018 ten opzichte van 2017

Ten opzichte van 2017 veranderen er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Cliënten met artrose klachten aan de heup- en kniegewrichten, krijgen 12 behandelingen vergoed vanaf 2018. De gemiddelde kosten voor de basisverzekering gaan ook dit jaar weer omhoog. Daarbij dient men rekening te houden met een verhoging van tussen de vier en tien euro per maand. Daarnaast wordt de verzorging aan minderjarigen met de geneeskundige zorg die het kind nodig heeft altijd vergoed vanuit het basispakket vanaf 2018. Alle verzekeraars maken uiterlijk 12 november bekend wat de daadwerkelijke premie voor de basisverzekering zal zijn.

Kosten van de basisverzekering

Zoals eerder vermeld zijn verzekeraars verplicht om de premies voor de basisverzekering uiterlijk 12 november bekend moeten maken. Er zijn echter een aantal verzekeraars die de premie al bekend hebben gemaakt. Zilveren Kruis (ZieZo) heeft de maandelijkse basispremie vastgesteld op 93,95 euro met een eigen risico van 385, terwijl AnderZorg dit jaar op 102,00 euro zit. Bij het verhogen van het eigen risico, naar 885 euro, wordt de maandpremie van ZieZo verlaagt naar 71,95 euro. Bij AnderZorg komt dit bedrag dan uit op 78,00 euro.

Verplicht eigen risico

Het verplichte eigen risico in 2018 is net als in 2017 vastgesteld op 385 euro. Dat houdt in dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Na deze 385 euro zal de zorgverzekeraar de kosten op zich nemen. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie en hebben, in tegenstelling tot volwassenen, geen eigen risico.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *